Skip to Content

Project Sectors


HISTORY

Highly collaborative and holistic in its approach, the Red Deer College Residence project demonstrates the college’s dedication to the safety, comfort and well-being of their students. Located on a site made up of wetlands, walking trails, trees, and remnants of former farmland, the building connects meaningfully with both the surrounding natural landscape and the body of the college campus. The first guests of the residence were athletes and participants of the Canada Winter Games, prior to student residency in 2019. 

VISION

Innovative in its aesthetics and in its sustainability initiatives, the RDC Residence provides a warm, comfortable home away from home for the college’s student population and their visitors. Designed to LEED® Gold standard, the building quite literally thinks outside the box, merging sustainable strategies with user-focused design elements to create a truly exceptional building experience. A hybrid between a student residence and a set of seven distinct public gathering spaces, the building fosters a sense of connection and community. 

CONNECTING TO NATURE AND COMMUNITY

The residence’s conventional rectangular volume is belied by its creative and unexpected use of interior space; pools of sunlight fill gathering spaces through ceiling-high windows that are located in seemingly spontaneous disarray around the building’s perimeter, offering attractive views to occupants of the college campus and surrounding marshland. The building has no corridors, a remarkable attribute for a college residence. Instead, a five-storey atrium connects the floors visually, with diffused sunlight entering from clerestory windows. Open railings along the hallways and interior glazing within common areas encourage overlapping and engagement between different spaces.

GOING ABOVE AND BEYOND

The RDC Residence is a gem in the crown of sustainable architecture in Canada; a 153-kW photovoltaic array is integrated into the exterior facade, covering the east, west, and south faces of the building. The building uses all LED-lighting, and boasts a high-performance, Passive House-certified fibreglass curtain wall that exceeds National Energy Code requirements. 

RECOGNITION

Canadian Wood Council Wood Works!, Prairie Wood Design Award, Industry Award of Excellence, 2020   

Team Members

Other projects

View All